Morups Skf fick bidrag för sin satsning på target sprint

Morups Skytteförening ville starta igång nya grenen target sprint och beviljades bidrag via Projektstöd IF. 

    Target Sprint är en relativt ny disciplin inom skyttesporten där man kombinerar luftgevärsskytte med löpning, lite som skidskytte - fast utan skidorna.
    Sedan 2017 är target sprint även en officiell gevärsdisciplin i ISSF. 
    I Sverige har det än så länge inte riktigt slagit igenom även om ett fåtal föreningar har haft det som prova-på-aktivitet och arrangerat mindre tävlingar på skoj. Föreningar har även kunnat söka bidrag från Svenska Skyttesportförbundet via Projektstöd IF för att starta upp target sprint verksamhet. 

    Morups Skytteförening fick bidrag för target sprint
    En av föreningarna som beviljats bidrag är Morups Skf i Falkenberg. Helgen den 26-28 maj arrangerar de Morpe Target Sprint, för tredje året i rad, på sin skjutbana i Langås. 
    Linda Andersson är en av initiavtagarna och tävlingsledare för eventet. Hon berättar att föreningen i många år hade kört ett liknande koncept, tillsammans med bl.a lokala fotbollsklubbar, där löpning och skytte kombinerades. 
     - På den tiden körde vi 3x1 km löpning och 2x skytte med straffrundor. Det var väl ungefär för tre år sedan som vi kände att vi ville utveckla vårt koncept till en riktig tävling. Jag ringde upp Jonas Edman och han föreslog att vi skulle köra på ISSF:s koncept med 400 m löpning, berättar Linda.



    Linda Andersson, glad tävlingsledare för Morpe Target Sprint

    Problemet var hur de skulle få till en löpslinga på 400 m, mitt ute i skogen där deras skjutbana ligger. Men då fick deras banchef, Anders Andersson, en snilleblixt. Strax bakom skjutvallen fanns en mycket gammal och igenväxt traktorväg som skulle kunna funka.
    - Vi tog med oss mätinstrument och slog oss fram på den mycket igenväxta traktorvägen. När vi kom tillbaka till skjutbanan hade vi mätt ut exakt 400 m. Nu gällde det bara att fixa i ordning vägen, berättar Linda entusiastiskt.  

    Hjälp av kommunen
    Efter ett samtal till kommunen kom ett stort lass grus framkört till föreningen och efter många timmars hårt slit hade Morup skapat en 400 m lång grusslinga i naturskön miljö. Premiärupplagan av Morpe Target Sprint blev ett faktum, mitt under restrektionernas 2020.

    - Det var kärlek direkt. Alla i klubben älskar det och alla vill vara med och hjälpa till,  säger Linda och fortsätter med att redogöra för tävlingsupplägget:
    "Vi kör 3 x 400 m löpning och 2 x 5 skott sittande med luftgevär. Bommar man ett skott får man en straffrunda, skjuter man två bom får man två straffrundor  Det är blandande lag som man sätter ihop precis som man vill. För oss i föreningen är och ska target sprint vara något roligt vi gör på våren/sommaren. Vi brukar kör 4-5 träningar plus Morpe Target Sprint med indivuell tävling och lagtävlingen samt ett klubbmästerskap. Det är den nivån vi önskar hålla det på just nu."


    Den gamla igenvuxna traktorvägen bakom skjutvallen gjordes om till grusad löpslinga. 

    Attraherar nya medlemmar, somliga med spetskompetens! 
    Target sprint aktiviteten har även hjälpt föreningen attrahera och rekrytera nya medlemmar. En av de nya medlemmarna som fastnat för just target sprint är Jonathan Carlsson.
    - Jonathan visade sig även vara en fena på datorer så nu har han fått ansvar för våra Megalink och har utvecklat ett target sprint program som gör att man som statistiknörd kan gå in och se vilka tider/mellantider och antal bom var enda löpare/skytt har haft. Om inte vi hade startat med Target Sprint så hade vi inte funnit denna klippa, konstaterar Linda förnöjsamt. 
    Vad tycker du är det roligaste med target sprint?
    - Alltså den känslan när man full av adrenalin springer ur skjuthallen med 5 fullträffar, direkt ut på löpslingan. När jag står som speaker så kan jag liksom se deras leende när de svänger direkt vänster ut på slingan. Några gör till och med segertecken av glädje. Den känslan är obetalbar. En sak är säker: Morpe Target Sprint är här för att stanna, säger Linda. 

    Vill din förening också starta upp Target Sprint? 
    Om ni som förening är intresserade av att starta upp Target Sprint i er förening har ni möjlighet att söka bidrag genom Projektansökan IF Target Sprint,

    För mer information om reglerna i Target sprint - klicka här. 

    Eller kontakta Erika Öhrling (se kontaktuppgifter nedan). 


     

    Erika Öhrling
    Erika Öhrling Föreningsutvecklare
    Richard Gardt 22-05-12