Nöjda pistolskyttar i Baku

Vi kan inte rapportera om några finalplatser eller medaljer från världscuptävlingen i Baku. Däremot kan vi konstatera att vi har fyra nöjda pistolskyttar på plats, som svarat för hedersamma insatser.

Under onsdagen drog världscuptävlingarna i Baku igång och pistolskyttarna var de som först fick äntra banan. Morgan Johansson Cropper skjuter här i Baku sin fjärde världscuptävling för säsongen. Stärkt av beskedet från SOK att han kommer ha en plats i den svenska trupp som reser till sommarens European Games, slog Morgan till med sin hittills bästa tävlingspoäng (i en ISSF-tävling) under 2023; 576 poäng fick han ihop. 

Det var dock många skyttar som vässat formen till denna tävling och hela 15 herrskyttar levererade poäng på 580 eller mer (har varit betydligt färre skyttar över 580 i tidigare VC-tävlingar denna säsong). 
Så trots säsongsbästa så blev Morgans placering rätt blygsam, bara 42:a plats. Som jämförelse; I senaste VC-tävlingen i Lima sköt Morgan en poäng sämre, 575, men kom ändå på 15:e plats och i årets första VC-tävling i Jakarta gick herrarna som sköt 575 till final (men då sköt Morgan bara 569). Så uppenbarligen var konkurrensen på en helt annan nivå här i Baku. 

Själv säger Morgan så här om dagens match;
- Jag är faktiskt väldigt nöjd med min match idag. Jag var väldigt stabil, bra stillahållning, lugnt humör, ingen nervositet och sköt väldigt tajt. Det smet ut ett gäng 9.9 vilket drog ner totalpoängen men hade vi kört med decimaler hade jag nog varit i toppen med 608.3 poäng. Jag tar med mig känslan av kontroll och vet att jag har mer poäng i mig om jag är på rätt sida av tio-ringen.

Strax bakom Morgan på plats 45 och med samma starka poäng, 576, finner vi den andra svenska pistolskytten, Isac Ahlqvist. Isac har haft en lite strulig inledning på säsongen. Han missade de första GP-tävlingarna i Slovenien och Kroatien pga sjukdom och dessutom har han ägnat en stor del av träningstiden åt att lägga om sin teknik, vilket förstås kan påverka tävlingsresultaten negativt i det kortare perspektivet.

Men onsdagens resultat i Baku betraktar han som en efterlängtad ljusglimt. 
- Jag är absolut nöjd med min insats. Var två poäng under mitt personliga mål, men det är inte mycket att klaga för. Det är väldigt tajt i denna poänggruppen med väldigt många duktiga skyttar på denna poäng (30 skyttar låg i poängspannet 575-578, Red. anm.). Efter EM gjorde jag stora ändringar i min teknik och detta är kvittot på att jag går på rätt väg. Ser fram emot att förfina det ytterligare, summerar Isac. 

I damklassen hade vi också svenskt deltagande genom Stina Lawner och Vendela Sörensson. Vendela som härmed gör sin officiella comeback efter mammaledigheten. Lite rostigt och ovant kändes det förstås med tanke på att det var cirka 8 månader sedan hon sköt senaste tävlingen. Vendela landade 565 poäng och slutade på 65:e plats bland damerna. Denna dag krävdes det 578 för att nosa på final/semi.
Vendela kände sig ändå nöjd och upprymd över faktumet att få vara ute och tävla igen. 
 - Det var riktigt roligt att vara tillbaka.  Matchen var delvis riktigt bra men hade tyvärr två riktigt kassa serier. Men jag känner att jag är på G tillbaka. Jag hade mycket mer att ge! Så jag tar med mig mycket ifrån den här matchen. Jag tror att jag glömmer att jag födde ett barn för 13 veckor sedan, hahahah. Så jag tror att jag är starkare än vad jag egentligen är. Så jag är nöjd med min insats. Imorgon är det mixed och jag ser verkligen fram emot en till match. Jag ska jobba vidare med detta och stärka kroppen mer så är jag ännu mer redo för kommande tävlingar, säger en härligt taggad Vendela. 

Stina Lawner gjorde sin världscupdebut i 10 m luftpistol och inte var resultatet helt fy skam för en debutant, även om 81 plats inte låter så ballt. 560 solida poäng levererade hon och även om hon har betydligt högre poäng i sig så är det ändå en stor grej att sätta upp på CV:et att hon nu skjutit sin första ISSF världscup i luftpistol. 

Resultat, världscupen i Baku

Luftpistol - herrar 

Luftpistol - damer 


 

Richard Gardt 23-05-11