Nytt svenskt brons i Jakarta

Våra svenska gevärsskyttar är glödheta just nu. Idag vann Marcus Madsen och Isabelle Johansson brons i mixed på världscupen i Jakarta - gevärslandslagets femte ISSF-medalj på drygt två veckor. 

Medaljerna har fullkomligt haglat in för luftgevärskyttarna i landslaget på sistone. Idag blev det en ny bronsmedalj, i mixed teams för Marcus Madsen och Isabelle Johansson. Duon vann ju även mixed-brons för cirka två veckor sedan i GP-tävlingen i slovenska Ruse. 
Marcus och Isabelle har båda visat upp bra form på sistone och i dagens tävling visade de bägge upp stabilt skytte och slutade fyra i grundomgången på 627.6, där Marcus levererade ståtliga 315.2 på sina tre serier.
I bronsmatchen ställdes svenskarna mot Konstantin Malinovskiy och Alexandra Le från Kazakstan och matchen bjöd på en hel del dramatik även om svenskarna stundtals såg ut att vara i kontroll. 
Marcus och Isabelle hade fyra poängs ledning flera gånger men Le/Malinovskiy jagade ikapp så fort svenskarna darrade till. Framme vid ställningen 14-12 till Sverige sköt Isabelle 9.7 medan kazakerna sköt 20.2 och satte därmed enorm press på Marcus att skjuta 10.5 eller bättre för att kunna säkra bronset till Sverige. Då prickade Marcus in ett helt perfekt skott på 10.9. Snacka om stilig avslutning och Sverige stod som segrare med siffrorna 16-12. 
Marcus lyckades därmed med konststycket att ta två medaljer på samma världscup. När gjorde en svensk gevärsskytt det senast?
- Haha, ja det lite sjukt men var väldigt lugn och bestämd vad jag skulle göra idag så det flöt mest bara på, säger Marcus glatt och fortsätter: Oerhört glad över att vi tar vinsten i medaljmatchen. Både jag och "Issa" var väldigt skakiga och sköt inte vårt bästa, men det räckte.

Isabelle var lika glad hon, detta blev nu hennes sjunde medalj bara under januari. 
- Haha, ja det rullar på nu. Idag hade jag en bättre känsla i grundomgången i jämförelse med den individuella matchen. Det slinker ut två skott rätt grovt, men får in lite feta tior också vilket är härligt. Kände lite tidspress mot slutet, men lyckades lösa det bra ändå. Sen var det superskönt att se Marcus dunka in många fina tior också.

Isabelle Johansson Marcus Madsen brons mixed världscup Jakarta 2023Isabelle Johansson och Marcus Madsen med bronsmedaljerna om halsen

VIDEO: Se Marcus och Isabelle skjuta hem bronspengen i mixed


Desto tyngre för svenska luftpistolsskyttarna
Även luftpistolsskyttarna tävlade i mixed teams under måndagen, men de har inte riktigt hittat samma härliga  flyt som gevärsskyttarna har under den senaste tidens hektiska tävlingsschema. Morgan sköt förvisso 286 idag, vilket egentligen var tillräckligt bra för att ha chans på avancemang till bronsmatch, då poängen generellt sätt var låga i tävlingen och 571 (18x) hade räckt till att knipa sista biljetten till bronsmatch. Men Michaela hade inte sin bästa dag och efter att ha inlett med 89 i sin första serie räckte inte 93 och 94 i de följande två serierna för att rädda upp laget på en högre placering. Det svenska mixed teamet slutade på 562 poäng (10x) och en 16 plats av de 18 deltagande lagen. 
Michaela summerar fåordigt dagens insats:
- Tungt, lyckades inte alls med mina mål. Bara att jobba vidare när jag kommer hem.

Morgan håller med om att han sköt på en helt okej nivå idag men han är ändå långt ifrån nöjd.
- Ja, men det var ändå kämpigt. Hade svårt att behålla kornet och riktområdet, gled ner under hela tiden och fick kämpa mig uppåt. Gick hyfsat, men fick jobba för det. 

Morgan har lite svårt att förklara varför skyttet inte gått bättre under den här tre veckor långa landslagsturnén. Han får nu några veckors återhämtning innan det är dags att resa till nästa världscuptävling som i går i Kairo 17-24 februari.  
- Ja, det blir bra att komma hem och hänga lite med familjen nu ett par veckor innan Kairo. Jag får jobba på hemma med träningen och försöka komma underfund med vad som ska förbättras. Nu blir det medaljmiddag med gevärsskyttarna på hotellets 20:e våning, avrundar han. 

Nu är luftskyttet avklarat för svenskarnas del och hemresa väntar för alla utom Marcus som stannar kvar i Jakarta hela veckan då 50 m 3x20 avgörs först på torsdag/fredag. 

Världscupen i Jakarta
Resultat, schema, mer info 
 


 

Richard Gardt 23-01-30