Rickard Andersson beviljas stöd från SOK

Trapskytten Rickard Levin Andersson kommer fr.o.m den 1 januari ingå i SOK:s kandidatprogram som är ett sidospår till Topp & Talang. Stödet ger honom helt nya förutsättningar att fortsätta sin satsning på trapskyttet och förhoppningvis deltagande i framtida OS.

SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) presenterade idag, den 20 december, 16 nya sommaridrottare som tar plats i SOK:s kandidatprogram fr.om den 1 januari. 
En av dessa är trapskytten Rickard Levin Andersson som genom sitt EM-silver tidigare i höstas säkrade en svensk kvotplats i Paris 2024. 
Karriärens bästa prestation har nu gett honom detta efterlängtade besked från SOK. 
Stödet ger Rickard helt nya förutsättningar att fortsätta sin satsning på trapskyttet.

- Det känns förstås riktigt bra. Det innebär att jag faktiskt kan göra riktiga planer och inte bara önskeplaner för mitt internationella tävlande och träningsupplägg. Det inger även ett större lugn för mig personligen att kunna satsa mer nu när priserna och levnadskostnaderna har rusat iväg. Jag behöver t.ex inte bekosta all min ammunition själv nu, skriver Rickard i ett textmeddelande. 

Rickard Levin Andersson blir därmed förste svenska trapskytt (bortsett från dubbeltrap) att ingå i något av SOK:s stödprogram. 

- Kandidatprogrammet fungerar som ett sidospår till Topp och Talang. Stödet för den aktiva är dock helt densamma men aktiva kan som tidigast få detta stöd två år innan OS och sen utvärderas stödet årligen. Anledningen till varför SOK har detta stöd parallellt med Topp och Talang är för att ge fler aktiva som kanske inte helt uppfyller kraven för Topp och Talang chansen att göra en bra satsning mot kommande OS, förklarar SvSF sportchef Therese Lundqvist och fortsätter: 

- Det är otroligt roligt att vi får in ytterligare en skytt i SOK:s satsning mot OS i Paris. Rickard har gjort en fantastisk säsong och visar att med hårt arbete och envishet så går det att nå sina mål. Det ska bli spännande att se hur han fortsätter att utvecklas under kommande säsong och vilka effekter det får på Skyttesverige i övrigt.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo skriver följande i SOK:s pressmeddelande:
Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd. Syftet är att stötta i det sista steget i en satsning mot världstoppen. Vi har några aktiva som kan prestera redan i Paris 2024, men de flesta ska vara som bäst i Los Angeles 2028 eller Brisbane 2032. Allt stöd finansieras av medel från SOK:s partners, som Svenska Spel och UNIQLO


LÄNK:
Läs officiellt pressmeddelande från SOK


 

Richard Gardt 22-12-20