Rickard Levin-Andersson finalfyra på OS-banan

Trapskytten Rickard Levin-Andersson tog sig till final i Grand Prix-tävlingen i franska Châteauroux som ägde rum på den kommande OS-banan. Rickard slutade på fjärde plats i finalen. 

Det är bara drygt ett år kvar till OS i Paris, där de olympiska lerduvegrenarna, trap och skeet, kommer avgöras i Châteauroux, cirka 30 mil söder om den franska huvudstaden.
För att ge skyttarna en chans att få skjuta in sig på den blivande OS-banan arrangerade det franska skyttesportförbundet en inbjudningsturnering (Grand Prix) för världseliten i trap och skeet. Förra helgen avgjordes skeet-tävlingen (Där Marcus Svensson blev fyra) och denna helg var det dags för trapskyttarna, där Sverige hade Andreas Norlén och Rickard Levin-Andersson med i startfältet. Rickard som sköt hem en svensk kvotplats på EM i fjol har goda chanser att få delta i den Olympiska tävlingen och i och med helgens resultat stärkte han sina aktier ytterligare. 

Rickard Levin-Andersson och Andreas Norlén trap
Efter en trög start med två inledande 22-serier stod Rickard för en stark upphämtning med 24, 24, 25 i de tre följande serierna. Med 117 träffar totalt lyckades han knipa en av de åtta semifinalplatserna. 
Rickard hade dessutom bytt bössa inför tävlingen, vilket gjorde förutsättningarna än mer utmanande.
- Det är en Perazzi High tech 3, väldigt lik den gamla med lite småändringar och lite annorlunda balans, så det här var första tävlingen med nya bössan, förklarar han och fortsätter;
- Dessutom har det blåst och regnat från och till så det smet lite för många i de två första serierna men jag sköt stabilt i de resterande tre. Skönt att avsluta med en 25:a. Semifinalen var godkänd den med, tyvärr tappade jag tempo och hittade inte riktigt tillbaka i tid i finalen. 

Rickard kom tvåa i sin semi och fick därmed en plats i finalen där han tyvärr blev den första att lämna banan. 

Andreas Norlén fick en något bättre start i tävlingen än Rickard och såg länge ut att också kunna knipa en semifinalplats men med två 23:or sista dagen slutade han på 116, vilket var en bom för mycket. Andreas kom på en 11:e plats bland de 130 skyttarna som deltog. 

Förbundskapten Therese Lundqvist var mycket nöjd med de svenska insatserna i traptävlingen;
- Båda killarna har gjort en bra tävling. Andreas var snuddande nära en semifinalplats. Rickard som fick en ny bössa precis innan avresa kämpar på bra och visar att han är att räkna med i en final. Nästa tävling för killarna är världscupen i Lonato (i juli), men redan denna vecka tävlar skeetskytten Henrik Jansson i världscupen i Kairo, summerar hon. 

Resultat Grand Prix Châteauroux
Trap - Herrar


 

Richard Gardt 23-04-24