Samlad EM-rapport, torsdag

Så gick det idag för svenskarna i de två pågående Europamästerskapen i Osijek respektive Lonato. 

KRUT-EM, OSIJEK

Vi inleder i Osijek där 300-metersskyttet idag fortsatte med 3x20 på tävlingsprogrammet. Vi hade svenskt deltagande i såväl dam- och herrklassen genom Karl Olsson och Elin Åhlin. En revanschsugen Kalle, med ett färskt lagbrons i bagaget från igår, lyckades dock inte plocka fram mästerskyttet denna dag. Resultatet stannade på 580 efter 194 i knä, 197 i ligg och 189 i stå. 
Så här beskriver en besviken Karl Olsson matchen med egna ord; 
– Riktigt tungt idag och en stor besvikelse. Jobbade bra men får inte alls med mig poängen tyvärr. Det var ändå ganska mänskliga poänger som krävdes för medalj. Bara att bryta ihop och komma igen.

Kalle slutade sjua. Bronset bland herrarna gick till schweizaren Defaux som sköt 585, och guldmedaljen togs hem av rumänen Peter Sidi som passade på att smaska in ett nytt Europarekord med sina 593 pinnar. 

Elin sexa igen
Elin Åhlin ville också få till ett bättre resultat än i gårdagens 60 ligg, där hon slutade sexa. Men hon fick nöja sig med sjätteplatsen även i dagens ställningsskytte. 584 poäng (196, 199, 189) prickade hon in men hon hade behövt komma upp i 588 får att ta en pallplats. Elin var trots allt nöjd med prestationen även om hon hade önskat några poäng till; 
– Det var en väldigt väl genomförd match och jag har haft en bra känsla genom hela matchen. Knä och ligg var stabilt och bra. Ståserien var tuff från början till slut, jag jobbar bra och det smäller fint i samtliga skott men på slutet så vill jag slutföra såsom jag börjat och jag tror att jag blir lite sen när det smäller och det blir 9:or runt omkring istället för att de ska gå in, berättar Elin. 

Fransyskan Gerard vann damernas guld med 589 poäng. 
Imorgon väntar mixedmatch i liggskytte där Elin och Kalle tävlar ihop. Nya friska tag då och förhoppningsvis en svensk medalj. 

Resultat krut-EM, Osijek
300m gevär, 3x20 - Herrar 
300m gevär, 3x20 - Damer 

LERDUVE-EM, LONATO

Stefan Nilsson sköt full pott 
Stefan Nilsson hade 48 träffar med sig från gårdagens två serier men idag växlade han upp och sköt fullt. Hans 98 träffar ger honom riktigt lovande förutsättningar att vara med i kampen om finalplatserna när kvalifikationen avgörs i morgon. Stefan ligger femma, bara en duva bakom topptrion. 

Marcus Svensson levererade dubbla 24-serier och har 95 träffar totalt inför fredagens avslutande serie. Med den 27:e plats som han för närvarande innehar kommer det förmodligen bli svårt för Marcus att nå final - även med en 25:a i morgon. Men allt kan hända i idrottens värld förstås. Större skrällar har väl skett? 

Vi ska också informera om att Mark Binnermark, som var uttagen i herrtruppen, tyvärr tvingades lämna sent återbud till mästerskapen pga skadekänning. 

Hela skeettruppen samlad på bild i Lonato. Sex svenska skeetskyttar tävlar i årets lerduve-EM. 

Sju bommar från Vickans bössa

Victoria Larsson låg bra till efter onsdagens två serier (47) men hon inledde dagen med att bomma fem duvor i tredje serien och där var det nog tack och godnatt med finalmöjligheten för Vickan. Hon kom dock igen i fjärde serien där hon sköt ner 23 utav de 25 duvorna. 90 träffar har hon fått ihop sammanlagt och det ger henne en 18:e plats med en serie kvar att skjuta på fredag. 

Finalchansen lever än för David Jonsson
David Jonsson startade dagen i samma stil som igår, alltså med 24 träffar, i tredje serien men sedan kom det tre bommar i fjärde serien som gjorde att han trillade ner till en tionde plats. Men med sina 94 träff totalt har han fortfarande chans att nå final om han håller nerverna i styr i morgondagens avslutande serie. Theo Svärd ligger på 22:a plats med 91 träff. 

I damjuniorklassen kämpar Felicia Ros på för att klättra placeringar. Felicia sköt 23 och 22 i dagens två serier och avancerade upp från 24:e till 18:e plats. 

Resultat EM i lerduva, Lonato
Skeet - Damjuniorer
Skeet - Herrjuniorer
Skeet - Damer
Skeet - Herrar


Richard Gardt 24-05-23