Rickard Levin-Andersson sköt hem ett EM silver - och en svensk kvotplats!

Trapskytten Rickard Levin-Andersson stod för karriärens - hittills - bästa prestation när han idag sköt hem ett EM-silvret efter nästintill perfekt skytte.

Trapskytten Rickard Levin-Andersson stod för karriärens - hittills - bästa prestation när han idag sköt hem ett EM-silvret efter nästintill perfekt skytte. Resultatet innebar dessutom en säkrad svensk kvotplats till Paris 2024.

31-årige Rickard Levin-Andersson stod för en imponerande prestation på årets lerduve-EM. Aldrig tidigare har Rickard varit nära varken medalj eller en topp 10 placering i internationella världscuper och mästerskap. Men nu lossnade det… rejält!

Efter en lovande start under fredagen med 73 av 75 träffade duvor följde Rickard idag upp det med ytterligare två starka serier som tog honom hela vägen upp på en andra plats i grundomgången med 122 av 125 träffade duvor. Bara den regerande Olympiske mästaren Jiri Liptak, Tjeckien, var bättre (123). Rickard hade därmed - för första gången i karriären - säkrat en semifinalplats på internationell nivå. 

I semin fortsatte svensken skjuta stabilt och lyckades hålla minst två av sina konkurrenter bakom sig under alla 25 skotten och tog därmed hem en plats i finalen.
Trots två inledande bom i finalen hittade Rickard tillbaka till sitt säkra skytte, samtidigt  som två av de tre finalmotståndarna sköt ut sig ur tävlingen. Till sist var det bara tjecken Jiri Liptak som hade ett bättre finalresultat än svensken. Rickards prestation belönades inte bara med ett EM-silver utan även en säkrad svensk kvotplats till Paris OS 2024.
– Det känns otroligt bra. Vilken bonus! Jag fick höra det först efter finalen att kvotplatsen var klar, tänkte faktiskt inte alls på det under tävlingen, kommenterar Pia Hansen lagledare för de svenska trapskyttarna och fortsätter:
– Den här framgången betyder jättemycket för svenskt trapskytte. Det bidrar till att skapa större intresse för sporten och inspirerar fler att våga satsa. Ett kvitto på att man kan lyckas om man tränar hårt och rätt, summerar Pia Hansen.

– Jag har känt mig i bra form hela säsongen så självförtroendet har varit bra en längre period. Nervös var jag förvisso, men kände samtidigt att jag inte har något att förlora. Jag kunde njuta av stunden och glädjas åt varje träff, säger Rickard Levin-Andersson om sin egen insats.

 


Richard Gardt 22-08-27