Stefan Nilsson klar för sitt fjärde raka OS

Idag blev det klart: i sommar skjuter Stefan Nilsson sitt fjärde raka OS.
"Självklart känns det jättebra. Det är alltid en lättnad att få en tidig uttagning", konstaterar han nöjt.

Stefan Nilsson har i över ett decennium tillhört den absoluta världseliten i lerduvegrenen skeet. Idag blev det officiellt att han kommer ha en plats i den svenska OS-truppen som tävlar i Paris i sommar - och det blir därmed hans fjärde raka start i de Olympiska spelen. Det är också andra gången i följd som Stefan blir uttagen i första rundan. Den 33-årige Trelleborgssonen var inte med de övriga svenska atleterna på SOK:s Olympiska camp i Fuerto Ventura, utan låg hemma och kurerade sig från en efterhängsen förkylning, och han tog emot det glada beskedet med ett harmonisk lugn.

– Självklart känns det jättebra. Det är alltid en lättnad att få en tidig uttagning så man kan börja fokusera fullt ut på träningsupplägget och uppladdningen inför ett OS.

Redan efter årsskiftet sätter förberedelserna igång på allvar berättar Stefan. Ett par träningsläger och världscuptävlingar är redan inplanerade tidigt på säsongen. Stefan menar att det är en stor fördel att skjuta dessa världscuptävlingar när man har både kvotplats och uttagningen säkrad.
– Man kan gå ut med ett annat lugn både mentalt och i kroppen, utan att känna av den så kallade kniven mot strupen. Att bara kunna prestera för sig själv på ett mer avslappnat sätt, konstaterar han.

Trots en lång och framgångsrik karriär för han alltjämt en relativt anonym tillvaro i myllret av svenska idrottsstjärnor. När krutröken och OS-skimret lagt sig lever Stefan ett liv som de flesta andra - han går till jobbet. Han driver eget bolag inom jakt och skytte.
– Vi jobbar med olika typer av utbildningar och event inom jakt och skytte, förklarar Stefan.

Det kanske kommer som en överraskning att en svensk Olympier inte kan försörja sig enbart på elitidrottandet men så ser verkligheten ut för de allra flesta atleter inom de mindre kommersiellt gångbara olympiska grenarna, där lerduveskytte räknas in.
Men med sin fjärde raka OS-start är Stefan Nilsson de facto en av världsstjärnorna i den svenska OS-truppen och en stark medaljkandidat.

Therese Lundqvist, sportchef på Svenska Skyttesportförbundet och tillika förbundskapten för de Olympiska lerduvegrenarna kommenterar Stefans uttagning på följande vis;
– Att vi har en svensk skytt i SOKs första uttagning till OS i Paris är stort, att detta blir andra gången som Stefan blir uttagen direkt är ett tecken på vilken skytt i världsklass han är. Det kommer bli fler uttagningar under 2024 och det är otroligt roligt att vi har så många toppskyttar i de olympiska grenarna i Sverige.


 

Richard Gardt 23-11-21