Stinas personbästa gav kvotplats

Pistolskytten Stina Lawner säkrade idag ännu en svensk kvotplats till sommarens Olympiska spel. Detta efter att ha skjutit nytt personbästa på EM, hon var dessutom bara en innertia från final.

Pistolskytten Stina Lawner, från Falu sport- och pistolklubb, säkrade idag en svensk kvotplats till sommarens Paris-OS. Stina kom på en nionde plats i damernas 25 m sportpistol vid Europamästerskapen i kroatiska Osijek.
Med 583 poäng satte hon nytt personbästa i kvalifikationen och var bara en innertia ifrån att bli en av de åtta främsta som går vidare till EM-final.
Lyckligtvis var de åtta finalskyttarna redan klara för OS så kvotplatsen gick därmed till bäst placerade skytt utan kvotplats - och det var nionde placerade Stina Lawner.
Men det dröjde en liten stund efter matchen innan hon nåddes av det glädjande beskedet.
– Det känns lite overkligt! Jag var så nöjd att jag sköt personbästa, så jag fick några kramar. Sen kom en funktionär och gratulerade mig och ger mig en kram, jag trodde Jonas (Fyrpihl, Förbundskapten) skvallrat om mitt personbästa. Jag såg nog förvirrad ut, så då talade Jonas om att jag tagit kvotplats. Då blev det fler glädjetårar, berättar Stina.

Med tanke på att hon var så nära sin första EM-final så menar hon att hon kände ingen som helst besvikelse över att ha missat finalen med en ynka innertias marginal.
– Jag var så glad för min egen prestation att jag blev inte sur över att missa finalen. Jag var bara så glad att jag lyckades med målet, alltså jobba genom hela matchen. Blev riktigt glad över det och att det dessutom räckte till pb (personbästa).

Och nu kan hon få chansen att göra OS-debut i slutet av juli. Fast hon tonar snabbt ned förväntningarna på att bli uttagen;
– Jag räknar inte med OS, det är upp till SOK. Men vi ska lägga upp en plan för träning och förbereda för oss, så får vi se beslutet senare när det meddelas officiellt.

Jonas Fyrpihl, Förbundskapten för de svenska pistolskyttarna, var mycket nöjd med Stinas prestation och gav henne välförtjänt med beröm;
– Stina gjorde en stabil insats i precisionsmomentet igår. Stabilt skytte hela vägen som var bra även om hon var lite anspänd och blev påverkad av det. I dagens snabbmoment var hon inledningsvis spänd inför skjutningen och under provserien, men därefter sköt hon på topp. Trots mycket nerver så var skyttet näst intill perfekt, summerar Jonas Fyrpihl.

Det faktum att Stina gjorde sin internationella tävlingsdebut för bara knappt två år sedan gör att han imponeras än mer över hennes EM-prestation;
– Stina har inte varit med med så länge och tävlat på den här nivån, men blir hela tiden bättre och presterar konstant på sin högsta nivå när vi tävlar. En ganska unik förmåga som vi förhoppningsvis kan fortsätta förbättra ännu mer, tillägger Fyrpihl. 

Nu har våra svenska skyttar tagit sex kvotplatser till sommarens OS. Fyra av dem är officiellt uttagna av SOK. 

Stefan Nilsson, Skeet 
Marcus Svensson, Skeet 
Rickard Levin Andersson, Trap
Victoria Larsson, Skeet 
Victor Lindgren, 10m luftgevär (ej uttagen än)
Stina Lawner, 25m Sportpistol (ej uttagen än)


 

Richard Gardt 24-05-29