Svenska framgångar på VM i långhållsskytte

Det allra första världsmästerskapet i långhållskytte/precision rifle hölls i Frankrike mellan 6-12 augusti och de svenska skyttarna plockade hem totalt sex medaljer.

Mellan den 6e och 12e augusti sköts det första Världsmästerskapet någonsin för vad vi i Sverige kallar långhållskytte men som i resten av världen är känt som Precision Rifle.

Sverige imponerade med 3 lagsilver, 2 lagbrons och ett individuellt guld av Louis-Philippe Rembry i klassen Military/law enforcement

Bakom tillställningen står International Precision Rifle Federation (IPRF) som formellt grundades 2019 av sydafrikanen Robert Ramsden, britten Tiff Dew och Marcus Olsson.

Mästerskapet arrangerades på ett skjutfält nära den franska staden Bitche i nordöstra Frankrike. 260 skyttar från hela 26 nationer deltog. Den franska försvarsmakten stod för en stor del av arrangerandet, med allt från uppsättning av tält till skjutledare. Det gick inte att missa stoltheten och engagemanget i öppningstalet över att de fick vara med om ett historiskt ögonblick på deras skjutfält. Det var tydligt att det var viktigt att stötta skyttet i största möjliga mån.

Svenska VM-truppen i långhållsskytte
Svenska VM-truppen i långhållsskytte

Stämningen på plats var på topp från dag ett. Många av skyttarna kände till varandra sedan tidigare, antingen träffats tidigare eller konverserat på internet. Patrullerna var blandade med i stort sett en skytt från varje nation. Detta dels för att sprida kunskap mellan skyttarna, dels för den sociala stimulansen. Inom patrullerna diskuterades vind och strategi, men inte sällan återfanns en humoristisk jargong långt ifrån alla skyttetermer.  

En härlig känsla av samhörighet över landsgränserna och sportslighet var märkbart hos de tävlande under det här världsmästerskapet. Om en skytt fick materialfel så haglade det erbjudanden om att låna utrustning för att kunna fortsätta tävla. Ett inspirerande sportsligt beteende vi även ser i svenska tävlingar och som är ett signum för sporten världen över.

Tävlingen höll en hög internationell standard som utmanade samtliga deltagare. USA ligger i framkant, men med Sverige hack i häl tätt följt av Norge, England, Sydafrika och Namibia.

Vi tar med oss att detta historiska första VM i långhållsskytte var en milsten för sporten, och en fyr för världens långhållsskyttar att segla mot inför nästa VM som blir i Sydafrika 2024. 


Text: Marcus Olsson

Fotograf: Josefin Jönsson


 

Richard Gardt 22-08-18