Åtta svenskar med i världscupen i Baku

Baku i Azerbajdzjan är värdstad för nästa ISSF världscuptävling som startar den 10 maj. Åtta svenska skyttar deltar, däribland Vendela Sörensson som gör officiell comeback efter sin mammaledighet. 

Nästa onsdag, den 10 maj, startar världscuptävlingarna i Baku igång. Åtta svenska skyttar kommer till start; varav fyra i gevär samt fyra i pistol. Morgan Johansson Cropper och Marcus Madsen är givetvis med, de båda har knappt missat ett tävlingstillfälle i år. Marcus får i denna tävling sällskap på resan från tre landslagskompisar; Isabelle Johansson, Victor Lindgren och Hannah Göransson, som alla tre visat upp riktigt fin form hittills i år, i synnerhet Victor som är nybliven junior-Europamästare på 10 m. 

Morgan Johanssons senaste världscupäventyr i Lima, då han reste helt ensam, var en horribel upplevelse, åtminstone flygresan dit. Tävlingsmässigt sköt han, under omständigheterna, ett riktigt bra resultat och slutade på 15:e plats bland herrarna i 10 m luft. I Baku slipper han vara ensam, ytterligare tre pistolare finns med i truppen; Isac Ahlqvist, Stina Lawner och Vendela Sörensson, som gör officiell comeback här i Baku efter mammaledigheten. 

Det var cirka åtta månader sedan hon sköt sin senaste tävling; VM i Kairo. Då slog hon till med 575, som är personbästa i ISSF-tävling. Detta med gravidmage (v.26) och allt som hör därtill, och resultatet gav henne en ståtlig 20:e plats i världsmästerskapet.

Vi fick till en kort chattstund med Vendela, där vi ställde några frågor och fick följande svar: 

Så här i retrospektiv, har du reflekterat över vilka nycklar som låg bakom den prestationen du gjorde i Kairo; finns det något du kan ta lärdom av och fortsätta jobba med? 
- Det är nog den matchen jag är mest stolt över. Tror det var mest mentalt. Eftersom jag vet att jag kan skjuta mycket bättre än så. Jag hade inte gjort något nytt i träningen eller liknande. Jag var där utan förväntningar, utan press. Tog skott för skott och jobbade lugnt och metodiskt och visste att jag var där för min egen skull. För att jag vill lyckas. Det är så lätt att låta andra sätta press på en. Och det känns mest som det är det som har ändrats för mig.

Men efter den framgången har du fått ställa om siktet helt till det nya familjelivet. Har det påverkat din motivation på något sätt? 
- Nej, men det har varit väldigt skönt med ett break. Livet har ju fått en helt ny mening nu kan man säga. Det jag har saknat mest är helt klart de internationella tävlingarna. Det var lite konstigt när alla åkte utan mig hahaha. Motivationen är densamma skulle jag säga, kanske lite, lite starkare till och med. 
Träningen har varit lite tuff eftersom man är lite svagare osv. Men jag tar en vecka i taget för att komma tillbaka så jag har en del kvar. Men känns roligt att vara igång på riktigt igen. 

Denna gång åker dom inte utan dig - Hur är känslan nu inför comebacken på internationella scenen? Hur mycket träning har du hunnit med? 
- Ja det ska bli jätteroligt. Kommer så klart vara konstigt att vara borta ifrån familjen men en härlig kontrast, jag kan göra båda, speciellt med stödet ifrån sambon. Jag har ändå lyckats komma igång lite med träningen och varit på ett träningsläger - då fick träna på att vara borta ifrån henne (dottern) men det gick så bra så. 

Pistolskyttarna kommer vara först ut på skjutbanan när tävlingen startar nästa onsdag. Eftersom den svenska truppen är jämlikt fördelad med hälften män, hälften kvinnor så kommer vi få kunna tävla med dubbla mixed lag i varje gren i Baku. Gevärsskyttarna inleder med mixed på onsdagen. 

SVENSKA TRUPPEN I BAKU

Pistol

Vendela Sörensson
Morgan Johansson Cropper
Isac Ahlqvist
Stina Lawner
Ledare: Jonas Fyrpihl

Gevär
Isabelle Johansson
Hannah Göransson
Marcus Madsen
Victor Lindgren
Ledare: Paul Larm och Mats Eriksson

Världscupen i Baku
Officiell sida via ISSF-sports.com


 

Richard Gardt 23-05-03