Svenskarna tia och tolva i VC-finalen

Victor Lindgren slutade tolva och Marcus Madsen tia i herrarnas 10m luftgevär på världscupfinalen i Doha. Marcus var bara 0,8 från final.

Kvalet i herrarnas 10 m luftgevär blev klart tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid.
För våra två svenska skyttar, Victor Lindgren och Marcus Madsen, var det debut i dessa sammanhang. Deras första säsongsfinal i världscupen och aldrig tidigare har Sverige haft två gevärsskyttar med i samma grenfinal.

Både Marcus eller Victor gick in och levererade höga poäng som sånär kunde ha räckt för att ta en plats bland de åtta som går vidare till den slutgiltiga världscupfinalen. Marcus slutade på tionde plats med 628.6 poäng. Marcus var knappt en poäng bakom indiern Hazarika som knep den sista finalplatsen med 629.4.
Victor fick ihop 627.4 och slutade tolva i startfältet som mer eller mindre bestod av de femton högst rankade herrarna inom 10m luftgevär i världen. 

Förbundskapten, Mats Eriksson, summerar killarnas insatser så här;
– Bra och stabila matcher av båda. Victor skjuter sitt näst bästa internationella resultat, vilket är riktigt bra. Bra genomförd match som bygger ytterligare erfarenheter. Marcus skjuter stabilt. Bara 0,8 från final. Han tappade lite i början men resten av matchen är mycket bra.

Victor Lindgren kommenterar matchen nästan identiskt som sin förbundskapten men med tillägget att han är "nöjd med sitt mindset; att aldrig ge upp förrän det är över." 

Hur har hela upplevelsen varit att få vara med i dessa sammanhang. Det är ju trots allt ditt första år som du tävlar på internationell seniornivå. 
– Det har varit väldigt lärorikt och det har gett mig mycket. För ska jag utvecklas som skytt måste jag skjuta och tävla mot de som är bättre än mig, säger Victor. 

Marcus Madsen kommenterar sin match på följande vis;
– Det var en tuff match som är väldigt nöjd med. Jag hade tyvärr en del mindre bra träningar inför som sänkte självförtroendet en del och de märktes rätt tydligt idag att jag blev passiv och grupperna blev lite större. Ändå väldigt nöjd att jag var så pass nära igen.

Du sa inför tävlingen att varje skytt du slår i tävlingen ser du som en seger i sig. Idag hade du fem av världens främsta tiometersskyttar bakom dig i resultatlistan och däribland regerande världsmästaren. Hur känns det? 
– Haha nja inte så glad att jag slog Victor, vill gärna se han lyckas också. Men jo, jag är väldigt nöjd. 

För Victors del är VC-finalen i Doha ett avslutat kapitel men Marcus har en match kvar att skjuta. Det blir nu på fredag i herrarnas 50m 3x20. 

Resultat världscupfinalen i Doha
10m luftgevär - Herrar


 

Richard Gardt 23-11-22