Svenskt lagbrons satte punkt för EM i Tallin

Sista dagen av EM i Tallin slutade med ett svenskt brons för luftgevärsherrarna i lagtävlingen efter en nervkittlande bronsfinal mot Norge. Det blev därmed Sveriges fjärde medalj i mästerskapen. 

Söndagens lagtävlingar satte punkt för årets upplaga av Europamästerskapen i 10 m luftvapenskytte. Ett mästerskap som började så bra för svensk del med ett guld och ett brons redan första dagen och sedan ytterligare ett brons dag tre.
Då Sverige ställde upp med tre starka lag i söndagens lagtävlingar fanns det chans till än fler medaljer. Och så blev det också. Herrtrion i luftgevär med Marcus Madsen i spetsen, ackompanjerad av en formtoppad Eric Sahlin och rutinerade jokern Ludwig Wässman, tog sig hela vägen till en bronsmatch efter stabilt skytte i de båda inledande kvalomgångarna. I första kvalomgången blev svenskarna sjua på 938.1 poäng och i den andra kvalifikationen lyckades de ta den viktiga sjätte platsen som innebar bronsfinal, där trean Norge väntade.
 
Svensk raketstart och norsk kempe comeback
Sverige fick en drömstart i bronsfajten, eller som kommentatorn i livestreamsändningen uttryckte det "Sverige flög som en raket ur startblocken" och skaffade sig en 6-0 ledning. Den norska tränaren Espen Berg Knutsen tvingades ta en tidig timeout i hopp om att få svenskarna ur balans. Det fick dock inte önskad effekt för Sverige fortsatte rada upp fina poängserier som norrmännen inte kunde matcha och tuffade sedan på som ett ånglok fram till 14-6 - och nu behövde de "bara slå in matchbollen", så att säga. Då vaknade Norge till liv och knaprade in serie efter serie tills ledningen krympt till 14-12 och vi som satt uppkopplade och kollade livesändningen via nätet fick sätta oss på händerna för att inte börja knapra loss på naglarna. Dessförinnan hade även den svenske förbundskaptenen Mats Eriksson begärt timeout för att lugna nerverna lite. 

Drama fram till sista skottet
Dramatiken var dock inte slut än, Norge levererade i nästa serie 10.6, 10.2 - exakt samma poäng som Madsen och Wässman skjutit. Den tredje norrmannen, Henrik Larsen, drog till med 10,2 och satte press på Erik Sahlin att skjuta en högre poäng än det. Skulle han palla trycket? Absolut! 10.5 poppade upp på skärmarna efter att Erik släppt avtryckaren. Erik knöt näven för sig själv efter det avgörande skottet och sedan omfamnade killarna varandra och gladdes åt varsitt underbart EM-brons.
 
- Definitivt godkänd debut! Bortom vad jag hade förväntat mig, skriver Erik Sahlin i textmeddelande efter att ha tagit en paus från firandet. Han fortsätter; Jag har haft en väldigt bra support från laget, hemifrån och från coacher. Jag har följt min skjutplan alla dagarna och det har givit resultat. Det har varit många lärdomar, speciellt från mix-bronsmatchen, som gjorde att jag kunde prestera så bra idag som jag gjorde.

EM-brons i lag luftgevär Madsen, Wässman SahlinBronskramen förevigad på bild av Isabelle Johansson 

Trots många års erfarenhet från stora mästerskap var dagens brons Marcus Madsens allra första EM-medalj som senior. En efterlängtad framgång för Marcus som slitit i många år för att få till det där lilla sista som saknas för att han ska tillhöra den absoluta världstoppen. Själv sammanfattar han sitt skytte i Tallin så här; 
- Får väl ändå säga att det har varit väldigt bra! Jag är inte supernöjd över mina resultat i mix, inviduella och lag sett till grunderna, lite under av vad jag har kapacitet av. Men det är fantastiskt att avsluta på topp med denna finalvinst tillsammans med grabbarna. 

En av "grabbarna", Ludwig Wässman, beskrevs här ovan som en joker, då han har viss rutin från ett gäng internationella tävlingar på sitt CV, men å andra sidan inte skjutit några stora finaler tidigare. När han får frågan om vad som avgjorde finalen till deras fördel idag bjuder han på följande analys;  
- Det är små detaljer som avgör medaljerna på den här nivån. För min egen del var det skönt att gå in som ”under dog” och bara få njuta av upplevelsen. Det är avslappnande att veta att man har allt att vinna och inget att förlora. Vi har verkligen arbetat som ett lag i detta EM.

VIDEO: Se den dramatiska bronsmatchen mot Norge

Gevärslandslaget EM-trupp Tallin luftgevärSvenska gevärstruppen firar EM-bronset tillsammans

Skön revansch för Emma Åkesson
Nu över till gevärsdamerna, som på förhand såg ut att kunna få till ett bra resultat i lagtävlingen. Isabelle Johansson och Hannah Göransson har ju redan hunnit med att vinna både lagguld och brons i säsongens två inledande GP-tävlingar, då var junioren Amanda Karlsson tredje skytten i laget. I detta EM ersattes hon av Emma Åkesson, som idag tog revansch för gårdagens mediokra resultat i damernas individuella klass. Emma sköt bäst av svenskorna med 314.5 - en ståtlig poäng för EM-debutanten. Hannah Göransson kunde dessvärre inte hålla uppe nivån från de två tidigare dagarna då hon producerat ett snitt på 104.6 på sina nio serier. Idag blev det bara 311.3 från hennes bössa. Och när Isabelle inte fick med sig mer än 311.4 så blev totalpoängen för låg för att kunna utmana om en topp 8-placering och vidareavancemang till andra kvalrundan. Det svenska damerna stannade på tolfte plats. 

Pistolherrarna också tolva
Slutligen ska vi redovisa hur det gick för våra pistolherrar. Morgan sköt fortsatt stabilt och radade upp 95, 96, 96, totalt 287. Isac Ahlqvist som kämpat för hitta tillbaka till den fina form han visade upp under Swedish Cup fick med sig 283 pinnar idag vilket ändå var ett steg i rätt riktning för honom. Med Mattias Anderssons 273 adderat så landade svenskarna på en tolfte plats med 843 poäng. 

Positiv utvecklingskurva för svensk skyttesport 
När vi summerar EM-eventet i Tallin så konstaterar vi följande: På luftgevärsidan ser vi en spännande utveckling just nu, både på senior- och juniorsidan. Vårt Skyttegymnasium i Sävsjö blir en alltmer framgångsrik plantskola, där våra unga elitskyttar tidigt skaffar sig gedigen erfarenhet från de internationella arenorna. Att de dessutom plockar hem medaljer och mästerskapstitlar är onekligen ett kvitto på hur proffsigt tränarna arbetar med eleverna i Sävsjö. Tittar vi på seniorerna inom luftgevärsskyttet så ser vi en positiv utvecklingskurva även där. Förutom våra mest etablerade landslagsseniorer, Marcus Madsen och Isabelle Johansson, ser vi ett helt gäng utmanare som kan kliva in i en mästerskapsdebut och leverera fina resultat på den här nivån. Inte minst ser vi gång på gång prov på att den klassiska svenska lagandan får våra skyttar att plocka fram sina bästa skott när det gäller som mest.

Luftpistolskyttarna har inte nått samma framgångar i år som gevärsskyttarna, men här finns en spännande bredd med stor utvecklingspotential. Morgan och Isac har inte nått sin fulla potential än och inom en rimlig framtid bör deras helhjärtade engagemang börja generera såväl högre poäng som mer framskridna placeringar. På damsidan har vi förutom Michaela Jansson och Vendela Sörensson även Stina Lawner, som gjorde sitt första EM här i Tallin. Denna trio kan också närma sig den absoluta världseliten ännu mer, så länge de fortsätter lägga ner den tid och arbete som krävs.  

Resultat, söndag - EM 10 m, Tallin 

Luftgevär - Lag Herrar

Luftgevär - Lag Damer 

 


 

Richard Gardt 23-03-12