Svenskt lagguld i Osijeks GP

Gevärsdamerna Isabelle Johansson, Hannah Göransson och Amanda Karlsson tog hem guldet i lagtävlingen i Osijeks Grand Prix, efter finalvinst över regerande Europamästarna Polen med 17-11 i finalen.


Efter två intensiva veckor på resande fot för vårt pistol- och gevärslandslag var det idag sista tävlingsdagen på denna långa turné. Lagtävlingarna var det som stod på sista dagens matchschema i den pittoreska kroatiska småstaden Osijek och Sverige hade endast ett lag med i startfältet, nämligen våra tre duktiga gevärstjejer; Isabelle Johansson, Hannah Göransson och Amanda Karlsson i damernas luftgevär. Förra veckan i Slovenien vann tjejtrion brons i lagtävlingen, så frågan var om skulle kunna följa upp den prestationen med ännu en grym laginsats.
Svaret på den frågan blev ett rungande ja... och som tjejerna levererade denna lördag! 
De placerade sig som etta i båda de inledande kvalomgångarna. Första rundan sköt de 941.5, vilket var 0.9 bättre än tvåan Storbritannien. I nästa omgång, där skyttarna bara skjuter två serier var, blev poängen 627.6, som räckte precis på marginalen för att placera Polen bakom sig. Hannah Göransson var i sitt esse denna eftermiddag och sköt i denna omgång 105.6 respektive 105.3. Sverige var därmed klara för att göra upp om guldmedaljerna, mot regerande Europamästarna Polen. 

Finalen blev oerhört spännande, tajt och svängig och satte onekligen skyttarnas tävlingsnerver på prov. Lagen följdes åt till ställningen 7-7, där ryckte Polen ifrån till 11-7 ledning och just där och då kändes det som guldet höll på att glida svenskorna ur händerna. Men då kom en uppryckning av sällan skådat slag och svenskorna radade upp höga tior på löpande band och vann de fem nästföljande rundorna med 2-0 och säkrade därmed GP-vinsten med siffrorna 17-11. 

Svenska guldtrion: Hannah Göransson, Isabelle Johansson och Amanda Karlsson

Efter ett rejält kramkalas och befriande guldjubel hade Isabelle Johansson svårt att beskriva känslorna efter succén men hon gjorde i alla fall ett försök.
- Det är svårt att sätta ord på känslan just nu, är bara sååå satans glad! Det är en riktig laginsats och alla ser verkligen till att vi tar oss hela vägen till guldet, kommenterar hon.

Amanda Karlsson var också upprymd av känslor efter guldet.
- Det var galet! Efter gårdagen var det bara att ladda om och trycka ut det sista som jag hade kvar. Det fanns mycket kvar och jag är hur nöjd som helst. Grunden var stabil hela vägen och det är alltid tryggt att skjuta tillsammans med Hannah och Isabelle. Idag var det bara att njuta och göra det arbete som krävs. Finalen var spännande och vi gjorde det grymt hela vägen. Jag är så stolt över hela denna gruppen, säger Amanda. 

- Väldigt bra skytte idag. Vi hade superroligt både på och utanför banan. Vi har ett stark team som visar att vi kan när det gäller, summerar Hannah Göransson nöjt. 

Nu väntar hemresa, mer träning och lite välförtjänt vila. För Isabelle Johansson, Marcus Madsen, Michaela Jansson och Morgan Johansson Cropper stundar årets första världscuptävling runt hörnet, i Jakarta, som inleds sista veckan i januari. 

Resultat, Osijek Grand Prix
Damernas lagtävling 10 m luftgevär

VIDEO: Se den spännande guldfinalen 

 


 

Richard Gardt 23-01-21