Sverige avslutade EM med guldfest

Sverige avslutade viltmåls-EM i Plzen med dubbla guld. Emil Martinsson vann den individuella tävlingen och laget vann guld efter nytt världsrekord. Sverige reser hem med totalt sju medaljer. 

Det blev dubbla svenska guld i 50m mixen för de svenska viltmålsherrarna. Snacka om att spara krutet till sista dagen av EM. Emil Martinsson var i sitt esse och kopplade tidigt grepp om förstaplatsen och släppte inte taget om den. 
Med 392 poäng - officiellt världsrekord på de nya internationella tavlorna - fick han till slut kliva högst upp på den individuella prispallen. Ytterst välförtjänt. 

Emil Martinsson reser sällan hem från ett stort mästerskap utan en individuell guld medalj - icke helle denna gång. 

Jesper Nyberg hade häng på bronset. Med 390 poäng var han delad trea och ställdes i en rafflande särskjutning om bronspengen mot Aaro Juhani Vourimaa, Finland. Finnen drog dock det längsta strået och avgick med segern med 20-18. Återigen hade Jesper de berömda marginalerna emot sig. 
– Extremt spännande dag, väldigt tätt. Det var spänning hela tiden så det har inte gått att slappna av. Jesper är där men har inte den där sista lilla turen med sig tyvärr, sammanfattar lagledare Calle Gilljam. 

Men Jesper fick ändå hänga en guldmedalj om halsen efter dagens mix för det blev nämligen svenskt guld även i lagtävlingen där Emils världsrekord plussades ihop med Jespers 390 och Andreas Bergströms 387 till världsrekordresultatet 1169. 
– Bägge lagrekorden på 50m kommer bli svårslagna, förutspår Calle. 

Viltmåls-EM är därmed avklarat för det svenska skyttarna och facit blev tre guld, tre silver och ett brons, totalt sju medaljer. Calle Gilljam summerar dagarna i Tjeckien med följande ord; 

 – Vi kom igång mer och mer för varje dag. Det är märkbart att vi inte skjutit några tävlingar med den typen av anspänning som ett stort mästerskap innebär. En mästerskap om året är för sällan. Vi får försöka komma ut på lite fler GP-tävlingar framöve,r både för att få anspänningen och ställas mot den bästa internationella konkurrensen. Vi får se om Swedish Cup kan få upp nivån ytterligare genom att locka dit fler av de främsta viltmålsskyttarna. Jag hoppas vi kan få dit tyskarna och kanske även Lukasz Czapla, säger Calle. 


 

Richard Gardt 24-09-03