Världscup-premiär för fyra svenska skyttar

Säsongens första världscuptävling går i Kairo och inleds på fredag. Sverige har fyra skyttar med i startfälten, en skeetdam och tre gevärsherrar. 

Det är OS-år och än står viktiga kvotplatser på spel, bl.a den plats som går till den högst rankade utan kvotplats. Därför gäller det att samla rankingpoäng nu i de ISSF-tävlingar som återstår fram till sommarens OS. Årets första anhalt för världscupen sker i Kairo, där tävlingarna inleds på fredag 26 januari. 
Fyra svenska skyttar kommer att delta och fajtas om de viktiga rankingpoängen. 

Marcus Madsen är för tillfället högst rankad bland de svenska luftgevärsherrarna, han ligger på 15:e plats. 
Regerande världsmästaren Victor Lindgren hittar man först på plats 33 på senaste världsrankingen, så med ett bra resultat i Kairo kommer Victor kunna klättra ett gäng placeringar. Den tredje svenska herrskytten som tävlar i Kairo är 18-årige Jesper Johansson som överraskade stort i fjol då han vann två brons i sin J-EM-debut (individuellt + lag) och bara några månader senare vann han silver i 50m ställningar i sin JVC-debut i Suhl. Nu skjuter han sin allra första seniorvärldscup - kommer han överraska där med?

Victoria Larsson har ännu inte lyckats säkra en kvotplats till Paris så nu gäller det att ta till vara på de chanser som återstår. Även hon är i behov av att samla viktiga rankingpoäng då hon för närvarande innehar 18:e plats på damernas världsranking, men de flesta som ligger före Victoria har redan kvotplats eller faller bort pga att nationen uppfyllt kvoten, så i dags läget är det Assem Orynbay från Kazakstan med sin sjunde plats som ligger bäst till bland skeetdamerna. 
Men skulle Victoria inte passera Orynbay på världsrankingen före deadline så har hon chans att säkra sin kvotplats på antingen OQCH i Doha eller på EM i Lonato senare i vår. 

Svenska truppen i Kairos världscup:

Skeet
Victoria Larsson
Ledare: Therese Lundqvist

Gevär
Victor Lindgren
Marcus Madsen
Jesper Johansson
Ledare: Mats Eriksson 




 

Richard Gardt 24-01-22