Världsrekord och kvotplats - men ingen VM-medalj för Nilsson

Stefan Nilsson sköt tangerat världsrekord på VM och säkrade en synnerligen eftertraktad kvotplats till Paris-OS. Men i finalen slutade han fyra.

Stefan Nilsson stod för imponerande skytte på lerduve-VM. Han slutade etta i grundomgången med fenomenala 125 av 125 prickade duvor, vilket är tangerat världsrekord. Bättre resultat går det ju faktiskt inte att skjuta.
- Att skjuta 125 över tre dagars tävlingar får nog anses vara en större bedrift än två dagar (som vanligtvis är standard på världscuptävlingar). Man måste ju sova på resultatet i två nätter och det kan vara helt olika förutsättningar med vind och ljus från dag till dag, framhåller Jonas Edman, lagledare för skeetskyttarna.

Men efter grundomgången hände någonting i Stefans skytte. Helt plötsligt duggade bommarna tätt. Semifinalen blev en riktig nagelbitare där Stefan hamnade i samma grupp som trefaldige OS-mästaren Vincent Hancock och välmeriterade italienaren Gabriele Rossetti. Och ända fram till sista skottet såg det ut som att Stefan skulle missa både VM-final och kvotplats. Den 23-år unge tjecken, Radek Prokop, hade avgörandet helt i egna händer; han behövde bara sätta den sista dubblén för att skicka ut svensken, men istället kom det en dubbelbom från tjeckens bössa och Stefan knep därmed den sista finalplatsen med en duvas marginal. Kvalificeringen till VM-final innebar att Stefan säkrat en kvotplats till OS i Paris 2024 - vilket trots allt var det viktigaste målet för svenskens del.

Stefan fick sedan sämsta tänkbara start i finalen och bommade tre duvor på sina sex inledande skott. Det blev en för tuff uppförsbacke att hämta ikapp, särskilt när konkurrenterna sköt i princip felfritt, och Stefan fick nöja sig med en fjärde plats - utan någon VM-medalj att hänga om halsen.   

- Det är en mental påfrestning att skjuta 125 och hålla ihop det hela vägen. Man tar ut sig och i seminfinalen var det mental bergochdalbana. När det stod klart att jag grejat kvotplatsen så kändes det lite som luften gick ur lite. Jag kunde inte riktigt fokusera om i finalen. Sedan är det lite annat ljus här sent på eftermiddagen. Kanske borde jag ha justerat något men det är svårt att veta vad när man skjutit perfekt flera dagar i rad innan, då vill man ju helst inte ändra på något som funkat så bra, analyserar Stefan Nilsson en stund efter att finalen avgjorts.

I finalen var det Azmy Mehelba från Egypten som överglänste alla andra skyttar, genom att skjuta fullt; 40 av 40 och t o m den annars omutlige Vincent Hancock fick se sig besegrad, trots bara en missad duva i finalen. 

- I det stora hela kan jag inte säga att jag kommer vara missnöjd med mitt VM. Huvudmålet var kvotplatsen, när det var avklarat så orkade jag inte ladda om och komma igång igen. Det enda som känns lite surt just nu är att jag fortfarande inte har någon VM-medalj - men detta var min andra fjärde plats, konstaterar Stefan.  

- Ingen vill bli fyra. Det är är ju den sämsta placeringen man kan önska sig. Så klart det svider. Men prestationen som Stefan gjort här i Osijek, med tangerat världsrekord och kvotplats, det är omöjligt att känna sig missnöjd med det resultatet, summerar Jonas Edman.  
 
I damklassen hade Victoria Larsson också chans att säkra kvotplats och ta medalj. Victoria hade ett brons att försvara från förra VM. Men tyvärr var det inte mycket som stämde för "Vickan" under dessa tre dagar. Larsson slutade på 25:e plats med 114 träffar - ett resultat som är en bit under hennes normala nivå. 

 - Victoria är väldigt missnöjd med sin prestation, poängen är inte alls på den nivå hon vanligtvis skjuter. Hon skjuter förvisso tekniskt bra, men det saknades självförtorende och trygghet under dessa dagar, berättar Jonas Edman. 

Men det finns chans till revansch redan imorgon (måndag) för både Stefan och Victoria då de ska skjuta mixed lagtävlingen tillsammans. 
 - De har ett bra trackrecord tillsammans i mixen med både EM-guld och EM-brons på CV:et. Om det inte blir pyspunka så finns alla förutsättningar för dem att vara med och slåss om medaljerna i morgon, säger Jonas Edman. 

Lerduve-VM Osijek
Resultat - skeet herrar

Resultat -skeet damer


 

Richard Gardt 22-10-09