Victor Lindgren i JVM-final - slutade fyra

Victor Lindgren, med både VM-guld och OS-silver i bagaget, visade sin klass genom att ta sig till final i 10m luftgevär vid Junior-VM i Lima. Trots en stark prestation blev han utan medalj - han slutade på fjärde plats.

Inte helt oväntat tog sig Victor Lindgren till JVM-final i 10m luftgevär. Lindgren med både VM-guld och OS-silver på seniornivå var definitivt en av förhandsfavoriterna i denna klass.  I kvalomgången visade Victor Lindgren sin klass genom att samla ihop 627.4 poäng, vilket säkrade en plats i finalen. Lindgren sköt konsekvent höga serier och noterade bland annat en toppserie på 105.6, vilket placerade honom på en femteplats efter kvalet. För en finalplats krävdes 626.3 poäng. 

19-årige Jesper Johansson gjorde en solid insats och slutade på en hedervärd 17:e plats med 624.7 poäng, men hade behövt några pinnar till för att ha chans på final. Pontus Kallin slutade på en 45:e plats med totalt 617.6 poäng. Kallin lyckades skjuta en bra serie på 103.6 men hade det svårt att hålla jämn nivå över hela tävlingen.

Tufft finalmotstånd för Lindgren 
I finalen blev konkurrensen stenhård, när de åtta bästa skyttarna ställdes mot varandra. Finalen präglades av en intensiv kamp mellan de unga stjärnskotten, där den redan så rutinerade Victor Lindgren fick kämpa hårt för att hänga med i toppen. Han inledde finalen starkt men hade svårt att hålla samma höga nivå som de ledande skyttarna i den avgörande fasen. Segern gick till den 16-årige indiern Parth Mane, som imponerade stort och tog hem guldet med en slutpoäng på 250.7. Mane överraskade genom att besegra både den kinesiske skytten Huang Liwanlin, som knep silvret, och Braden Wayne Peiser från USA, som fick nöja sig med brons. Lindgren var nära att ännu en gång ta en pallplats på ett stort mästerskap, men denna dag hade han inte marginalerna med sig.

Snabb chans till revansch
Redan idag, tisdag, får Lindgren och det svenska laget en ny chans när 50m tävlingarna i tre positioner drar igång. Här kommer samtliga tre svenskar; Victor Lindgren, Jesper Johansson och Pontus Kallin att tävla och försöka förbättra sina placeringar. 


VIDEO: Se JVM-finalen med Victor Lindgren här

Resultat J-VM i Lima
10m luftgevär -herrjuniorer 


 

Richard Gardt 24-10-01