13-åringens dundersuccé i Swedish Cup

13-årige Ture Thomsson från Krysseboda Pistolklubb gjorde dundersuccé i Swedish Cup där han vann två guld och ett brons och utsågs till bästa herrjuniorskytt. 

Inte nog med att Ture Thomsson blev den yngste finalisten i Swedish Cups 18-åriga historia - vid blott 13-års ålder gick han in och fullständigt dominerade herrjuniorklassen i årets Swedish Cup. Det blev två guldmedaljer och ett brons och med ett sådant imponerande facit vann han även den totala och fick utmärkelsen bästa herrjuniorskytt i luftpistol.

Under de tre tävlingsdagarna fick Ture känna hur det känns att vinna mot juniorlandslagsskyttar som Arvid Hjort, Christian Sternbrink och storebror Emil Thomsson.
Du överraskade många under Swedish Cup men känner du att du även överraskat dig själv lite?
– Lite överraskad är jag förstås... att jag slår så pass etablerade skyttar, men samtidigt vet jag att jag kan skjuta så här bra och en bra dag så gör jag det också, svarar Ture självsäkert.

Ture överst på prispallen, bredvid honom juniorlandslagsskyttarna Christian Sternbrink (t.v) och Arvid Hjort (t.h). 

Hans storebror Emil är rankad Sverigeetta i luftpistol bland herrjuniorer och för Ture är hans bror både en förebild och en utmanande träningspartner. På frågan hur det känns att slå sin tre år äldre bror i en Swedish Cup-final svarar Ture att det var "en skön känsla". Men en kanske ännu mer intressant fråga är hur Emil reagerade på lillebrorsans framfart;  
– Han blir glad för min skull men förstås besviken på sig själv när han inte vinner, svarar Ture. 

Ture berättar att han har satt upp höga målsättningar för sig själv och sitt skytte, både på kort och lång sikt. 
– Mitt närmaste mål är att slå mig in i juniorlandslaget, förhoppningsvis lyckas jag redan i år, det kanske blir lite tufft men vi får se. Jag kommer köra hårt i alla fall.
Och om du vågar blicka lite längre fram? 
- Ett viktigt långsiktigt mål för mig är att få komma med och skjuta ett VM. Sen vore det kul att slå något juniorrekord.
Längre än så tänker Ture inte kika i kristallkulan, även om han erkänner lite mellan raderna att OS vore en dröm även om det ligger långt bort in i framtiden och inget han funderar på nu. 

Ture Thomsson började med stående pistolskytte redan som 11-åring. 

Ture tränar skytte 3-4 dagar i veckan och utöver det spelar han ishockey där det tränas och matchas i minst lika hög omfattning. Att det var just pistolskytte som bröderna fastnade för är inte så konstigt om man känner till vilka övriga familjemedlemmar är. Deras mamma är Jenny Thomsson, flerfaldig svensk mästare och tidigare landslagsskytt i pistol och deras morfar är Börje Nilsson som tävlade i fripistol i OS i Mexiko City 1968. 
– En framgångsdel som man absolut bör nämna är att både Emil och Ture har haft en ganska stor fördel, eftersom deras mamma Jenny har en bra bas att lära ut, de har fått lära sig rätt från början, förklarar pappa Mattias Thomsson, som ju också har en hel del framgångar på skjutbanan på sitt CV. Han fortsätter; "Vi har alltid tryckt på vikten av att; ska man göra något ska man göra det ordentligt och vi har kunnat ge både Ture och Emil möjligheten att få träna och tävla så mycket de vill. Och båda killarna är träningsvilliga så de har fått en god skolning tidigt. 

Ture började med stående skytte redan när han var elva år, vilket är tack vare ishockeyn menar pappa Mattias. 
– Ture har alltid haft ganska lätt för hand-öga koordination och eftersom han spelat ishockey sedan han var fem år har det gett honom både tillräcklig styrka och uthållighet att börja träna stående skytte redan från elva års ålder. Det var egentligen samma sak med Emil och eftersom Ture har sin storebror att se upp till och kan träna tillsammans med så sporrar de ju varandra. 

Vi lär säkerligen få se mer av bröderna Thomsson i framtiden. Det vi sett hittills är nog bara början.  

Fler svenska syskon med framgångsrika idrottskarriärer:
Henrik och Joel Lundqvist, ishockey
Henrik och Daniel Sedin, ishockey
Hanna och Elvira Öberg, skidskytte
Jenny och Susanna Kallur, friidrott
Jörgen och Kenny Jönsson, ishockey







Richard Gardt 24-01-08