Så genomförs en egenkontroll av skjutbana

Alla föreningar inom Svenska Skyttesportförbundet ska genomföra egenkontroll. Som hjälp till detta har förbundet tagit fram en instruktionsmall för egenkontroll på skjutbana samt en mall för egenkontroll. 


Foto: Magnus Falk - "Skjutbana, Almunge JSK". 

Alla som ansvarar för en skjutbana har skyldighet att planera och kontrollera verksamheten för att uppfylla miljöbalkens krav. Olika regler kan gälla om det är en förening eller en "professionell" bana. Läs mer i Miljöhandboken.

Skjutbaneverksamheten hanteras som en miljöfarlig verksamhet, mest på grund av risk för spridning av miljöfarliga ämnen och buller.

Det innebär att du måste bedriva egenkontroll. Det är också ett bra hjälpmedel för att uppfylla miljöbalkens krav och beslut från myndigheter. God egenkontroll ger dig kunskap om din verksamhets miljöpåverkan. Det är du som känner din verksamhet bäst och när du måste bedriva egenkontroll. Det är också ett bra hjälpmedel för att uppfylla miljöbalkens krav och beslut från myndigheter. God egenkontroll ger dig kunskap om din verksamhets miljöpåverkan. Det är du som känner din verksamhet bäst och när egenkontrollen fungerar bra är det därför det bästa sättet att minska riskerna för miljön.

Kravet på egenkontroll innebär att du:

• Regelbundet ska kontrollera verksamheten och dess påverkan på miljön

• Kan minska risken för onödiga utsläpp eller sänka energiförbrukningen. 

• Ska planera och ha kontroll över verksamheten för att minska påverkan på miljö. 

Egenkontrollen innehåller fyra delmoment: att planera, genomföra, följa upp och förbättra egenkontrollen kontinuerligt.

Skyttesportförbundets faktablad och vägledning är avsedd att hjälpa dig att genomföra din egenkontroll.

Nedan hittar du instruktionsmallen för egenkontroll samt mall för egenkontroll. Har du frågor, funderingar eller saknar någon information får du gärna höra av dig till oss.

Instruktion till mall för egenkontroll på skjutbana (pdf)

Mall för egenkontroll (word)


 

Richard Gardt 23-05-03