Silver, lagguld och svenskt rekord i 10 m luftgevär

Vi gläds åt svenska framgångar i juniorvärldscupen i Suhl. Vilken dag det blev för Pontus Kallin; han sköt nytt svenskt rekord, vann silver individuellt och guld i lag i 10 m luftgevär.

19-årige Pontus Kallin från By Skf i Dalarna, slog till med nytt svenskt rekord för juniorer på 10 m luftgevär när han idag sköt 631.2 på juniorvärldscupen i tyska Suhl. Det tidigare svenska juniorrekordet var på 629.2 (Victor Lindgren, 2020) så Pontus putsade till det med två hela poäng. Med det imponerande resultatet var Pontus Kallin bäst i hela grundomgången bland de 66 deltagarna i herrjuniorklassen och därmed direktkvalificerad till finalen.
I finalen sköt Pontus på en jämn nivå, utan några svackor, och höll sig i topp 4 till utslagningsrundorna började efter de tio inledande skotten. När hälften av de åtta finalisterna fått tacka för sig började Pontus avancera ytterligare och tog sig upp till första plats, med 0.5 poängs ledning, inför det allra sista finalskottet. Då sköt han sitt sämsta skott i finalen; en 8.9 och den sista kvarvarande konkurrenten, Srikanth Dhanush från Indien, slog till med 10.7 och passerade förbi svensken precis på mållinjen. Men med en blänkande silvermedalj om halsen och nytt svenskt rekord var Pontus mer än nöjd med sin prestation.

– Matchen var riktigt behaglig, höll mig till min plan att ha ett lagom tempo och göra mitt jobb. Lyckades behålla lugnet in i de sista i matchen. Är grymt nöjd med min prestation och erfarenhet jag fick av den matchen.
Finalen var bara in och köra på. Fokus låg på andning och att behålla fokus på mitt jobb och inte placering eller resultat, och är riktigt nöjd med min prestation och att kunna hålla mig till mitt och fokus på mig, säger Pontus efter han tagit emot silvermedaljen på prisutdelningen.

Men Pontus fick faktiskt med sig en guldmedalj från dagens tävling också, då han tillsammans med sina två svenska lagkamrater; Jesper Johansson, (Kävlinge SSK) och Victor Lindgren (Sjöbo Ungdomsskyttegille) vann lagtävlingen där man slår ihop de individuella resultaten från grundomgången. Jesper Johansson kom på tionde plats i grundomgången och Victor var inte långt bakom, på en 13:e plats.

I damjuniorklassen blev Amanda Karlsson från Gullabo Skf bästa svensk med en 15:e plats och 627.0 i poäng.

Sverige hade även ett lag med i mixedklassen i lerduvegrenen skeet. David Jonsson och Felicia Ros tog sig där fram till match om bronset. Svenskparet var nära att ta sig upp på prispallen men drog kortaste strået i särskjutning mot sina indiska motståndare.

Juniorvärldscupen i Suhl är en av de största tävlingarna för skyttejuniorer efter VM. I årets upplaga tävlar total drygt 500 juniorer från 42 nationer.


 

Richard Gardt 23-06-05