Svenska herrjuniorerna föll i bronsmatchen

Efter en lång dag på skjutbanan slutade det svenska herrjuniorlaget fyra i den nya lagtävlingen trio. I bronsmatchen föll Victor, Pontus och Frans mot den Österrikiska trion.

Efter en lång dag som började redan 8:30 med mixedmatchen kunde de svenska gevärsjuniorerna äntligen runda av den andra tävlingsdagen strax innan klockan 18 på kvällskvisten. Då hade de, förutom morgonens mixedmatch, även hunnit ta sig igenom fyra omgångar av den nya lagtävlingen trio. 
Det svenska herrjuniorlaget, ledda av världsmästaren Victor Lindgren, ordnade fram en bronsmatch i det nya trioformatet, där deltagarna skjuter 20 skott vardera i varje omgång. Först går de åtta bästa lagen vidare till kvartsfinal, och därifrån går fyra vidare till semifinal för att där tävla om vilka två lag som går till guldfinal och vilka som får skjuta om bronset. 

Tävlingsstart 08:30
Men vi tar den här dagen från från början. Sverige ställde upp med konstellationerna Victor Lindgen/Evelina Sundström och Pontus Kallin/Evelina Neuman Szylagyi i mixen. Det förstnämnda laget placerade sig högst i resultatlistan med en tionde plats och 623.6 i poäng. 626.0 hade behövts för att få skjuta om ett brons. Det andra svenska laget slutade på 18:e plats med 622.3. Startfältet bestod av 31 lag. 

Svensk peak i kvartsfinalen
Efter lunchbrejket drog lagtävlingen trio igång där killarna var först ut. Det svenska laget bestod av Victor Lindgren, Pontus Kallin och Frans Rasmusson och de hade inga problem att ta sig vidare från den första rundan där de blev fyra med 623.7 och de åtta främsta gick, som sagt, vidare till kvartsfinal. I kvarten sköt svenskarna sitt för dagen bästa resultat; 626.9 och placerade sig som tvåa bakom Österrike. Kanske började orken och koncentrationen tryta efter den matchen, för i semifinalen slutade svenskarna sist av de fyra lagen, hela 3.6 bakom tredjeplacerade Österrike. Men Sverige fick ändå en chans till att ladda om och knipa en bronspeng, där just Österrike stod för motståndet.
 
Fotbollslandslaget har gula väggen, men gevärsjuniorerna har starkt publikstöd från vår alldeles egna "blåa väggen".

Orkade inte hela vägen

I bronsmatchen, där det gällde att ta sig först till 16 poäng, inledde Sverige lite piggare och hade ledningen med 6-4. Sedan drog Österrikarna ifrån till 10-6 och den svenske lagledaren Paul Larm begärde i det skedet en timeout i hopp om att få till en sista blågul kraftansamling. Men timeouten gav inte önskad effekt utan det österrikiska laget fortsatte plocka hem 2-0:or och kunde välförtjänt sno åt sig bronset med siffrorna 16-6. 

Damjuniorerna tia i trio
Dessförinnan hade våra damjuniorer också gjort sin debut i den nya trio-tävlingen. Den svenska trion bestod av Evelina Sundström, Evelina Neuman Szylagyi och Mathilda Gustafsson och de fick tillsammans ihop 620.4 poäng som räckte till en 10:e plats. De hade behövt ett resultat över 622.1 för att ta sig in på en topp 8 placering och därmed få fortsätta skjuta i en kvartsfinal. 

Ture Thomsson - vår yngste EM-debutant
Idag fick även våra pistoljuniorer kliva in i EM-tävlingarna. Fyra svenskar fanns med i startfältet däribland den yngste deltagaren vi skickat till ett internationellt mästerskap; 13-årige Ture Thomsson. Ture presenterade sig på allvar för någon månad sedan i Swedish Cup där han tog hem två guld och ett brons och utsågs till bästa skytt i herrjuniorklassen. Man kan nog säga att Ture på allvar även presenterade sig för den internationella publiken efter dagens match där han sköt 559 poäng och blev 36:a, och därmed placerade sig högst bland de svenska juniorerna. 

Lars Erik Bjuhr, lagledare för de svenska pistoljuniorlaget, sammanfattar i ett sms dagen på följande vis;
– Det var fyra nervösa pistoljuniorer som sköt idag. Alla fyra har flera år kvar i juniorklassen innan de blir seniorer så utifrån det perspektivet är insatserna goda. Den yngsta av dem, Ture Thomsson, endast 13 år sköt bäst med 559 poäng och en 36:e plats. Christian Sternbrink sköt 555 poäng vilket är klart godkänt. Arvid Hjort och Emil Thomsson sköt stundom bra, men anspänningen och förväntningarna gav några sämre skott som gjorde att det saknas några poäng från deras normala kapacitet. 

RESULTAT - Dag 2 luft-EM i Györ
10m luftgevär - mixed teams
 
10m luftgevär - Trio herrjuniorer

10m luftgevär - Trio Damjuniorer

10m luftpistol - herrjuniorer 

VIDEO: Se Sveriges bronsmatch mot Österrike 


 

Richard Gardt 24-02-27