Ordföranden har ordet / President’s corner
December 2023, och lite av januari 2024.

 Hej skyttevänner och god fortsättning!

Jag hoppas att ni alla haft möjlighet att koppla av lite under helgerna och har fulladdade batterier inför 2024.

Under december var styrelsens arbete framförallt inriktat på att ta fram ett färdigt förslag på ny organisationsstruktur. Detta arbete kommer att fortsätta ett tag till och ambitionen är att komma ut med en remiss till distrikten tidigt under 2024, så att vi har ett välgrundat förslag att ta ställning till vid Förbundsmötet i maj.

Internationellt har det varit lite struligt. Som ni kanske sett har vårt moderförbunds (ISSF) generalsekreterare har fått lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Detta är förstås olyckligt, särskilt med tanke på stundande OS i Paris och att vi har ett antal kvaltävlingar kvar där kvotplatser ska fördelas. Det verkar dock som att dessa arrangemang kommer att kunna genomföras utan större störningar. Vi och våra vänner i Nordic Shooting Region (NSR) följer utvecklingen och försöker bidra på ett konstruktivt sätt. 

I januari kommer RF att hålla extra stämma, där ny ordförande ska väljas. Tidigare vice ordförande, Anna Iwarsson, är föreslagen att ta över. SvSF kommer att representeras av undertecknad och vår förbundschef, Jonas Edman.

Alldeles nyss avslutades Swedish Cup i Sävsjö, med strax under 1200 starter i luftpistol, luftgevär och running target fördelat över drygt tre dagar. Jag hade inte själv möjlighet att vara med på plats i år, men jag har följt tävlingarna via sociala medier och direktkontakt med andra på plats. Jag vill från Förbundsstyrelsen rikta ett stort tack till sponsorer, arrangörer och alla de som jobbat ideellt med att få denna viktiga tävling att fungera. Jag vet av egen erfarenhet att ni är rätt trötta nu och hoppas att ni får välförtjänt vila efter en väl genomförd tävling. Jag gläds även åt att vi haft många fina svenska prestationer och ibland helsvenska prispallar!

Jag har tidigare avstått från att nämna namn och lyfta individuella prestationer här. Inte för att det saknas sådana, utan för att jag genom att nämna några, helt säkert glömmer många andra som förtjänar omnämnande. Just denna gång tänker jag dock göra ett avsteg från denna princip och lyfta en person som imponerat stort på mig. Under helgens tävlingar i Sävsjö fick vi se en 13-åring vinna två guld och ett brons i konkurrens med både äldre och mer erfarna skyttar. Hatten av för Ture Thomsson, Krysseboda Pistolklubb. Hoppas du får en fortsatt lång och framgångsrik karriär!

Johan Carlson
Förbundsordförande
MIKAEL SVENSSON
56 år
Gevärssektionen
 

Bor: I järnvägsknuten Alvesta mitt i Småland

Skyttebakgrund: Började som skytt i 11-årsåldern, först luftgevär, därefter korthåll och gevär 6.5. Var aktiv som skytt till jag var 24 år, är betydligt äldre än det idag. Har jobbat administrativt på alla nivåer och i olika styrelser. I dagsläget på föreningsnivå som kassör och på riksnivå som ordförande i Gevärssektionen. På riksnivån kom jag med i SkytteUO styrelse 1988, värvades 1998 över till dåvarande Sportskytteförbundet och vid sammanslagningen 2008/2009 blev jag först kassör och senare ordförande i sektionen. Satt under en period i valberedningen för FSR, så jag har provat på alla de tre ”gamla” gevärsorganisationerna.

Roll i styrelsen: En av två ledamöter utsedda från Gevärssektionen. Försöker dock i FS-arbetet att ha den stora ”förbundshatten” på istället för den lilla ”sektionskepsen”. Medverkar i ett antal arbetsgrupper, har suttit i RF anläggningsråd en period, såväl inom som utom förbundets verksamhetsram. Just nu är jag bl a med i uppstarten av i gruppen ”Hållbarhet” inom förbundet. Utanför själva förbundsarbetet har jag funnits med i tävlingsorganisationen för Swedish Cup i olika roller under hela den tävlingens existens.

Brinner för: Med tanke på att jag en gång startade i SkytteUO, så har jag alltid brunnit för att ungdomarna ska ha inflytande över sin verksamhet. I sektionsarbetet har jag alltid försökt ha en coachande roll för funktionärerna – inte minst de yngre – ska växa med uppgiften och ta för sig i arbetet. När de sedan vågar ge en ”armbåge” tillbaka om man är dryg, så har man lyckats!


FRIDA BÖRJESSON
19 år

Gevärsskytt i Ålems SkF/Sävsjö Skyttegymnasium

Mitt namn är Frida Börjesson och jag sitter i förbundsstyrelsen som ungdomsrepresentant! Jag bor och utbildar mig för tillfället i Sävsjö på skyttegymnasiet Aleholm (fjärde och sista året, tjiho!). I grunden är jag kalmarit med bas i Ålems SKF, där jag ägnat mig åt luftgevärs- och korthållsskytte i stort sett hela livet. På fritiden sysslar jag mest med musik - allt mellan skivsamlande och (högst amatörmässigt) basspelande. Är dessutom himla kär i min katt Harry!

Allra mest brinner jag för inkluderingsfrågor, och arbetar aktivt med att stärka detta perspektiv i alla sportens områden och arbeten. Sedan är självklart barn- och ungdomsidrotten en klar hjärtefråga!

Jag är ytterst tacksam för möjligheten att få vara med och utveckla skyttesporten framåt och ser riktigt mycket fram emot kommande verksamhetsår med förbundet!


CHRISTIAN ERLANDSSON
52 år

Gevärsskytt

 

Christian Erlandsson, 52 år boende i Stockaryd, Småland. (född Göteborg uppväxt i Berghem, Marks kommun.) Arbetar på Aleholmskolans RIG (Riks Idrotts Gymnasium) inriktning gevärsskytte 10m/50m.

Skjutit framförallt luftgevär från 10års ålder har en stor erfarenhet av 50m, 300m, fält, kpist nationellt likväl sportskytte 10m, 50m, 300m samt Paraskyttegrenar. Har även skjutit 10m luftpistol.

Ingått i FSR/Skytte-UO utbildningsorganisation av ideella ledare inom distriktet Älvsborg sedan -90 talet, är delaktig i utbildning av föreningsledare i nuvarande Svenska Skyttesportförbundet. 

Jag är direktvald ledamot i styrelsen med min ingång av utbildningsfrågor, hållbarhet och inkludering av Parasport in i SVSF.

Är nyvald ordförande i Parasport Sveriges Idrottskommitté Sportskytte, har varit delaktig sedan 2009. Ledamot i Paralympiska utskottet som bereder beslut till Svenska Paralympisk kommittén gällande aktuella idrottsutövare till kommande Paralympics. Tävlingsledare för luftgevär vid kommande Swedish Cup 2024.


EMMA WALLERSTRÖM
26 år

Gevärsskytt

 

Bor: I ett mysigt litet radhus i en förort till Stockholm
Roll i styrelsen: Jag sitter på ett av Gevärssektionens mandat 

Jag har suttit i båda Gevärssektionen och Förbundsstyrelsen i två år, vilket i de här kretsarna är en ganska kort tid. Min skyttebakgrund är gevärsskytte och då framförallt nationellt korthåll. Traditionsenligt började jag med luftgevär som sexåring men bytte snart ut det till korthåll och senare även 6.5. Min ingång i styrelsearbetet inom skyttet blev en motion som jag skickade in om skjuttider i korthållsfält. Tidigare har jag varit styrelseaktiv inom ett politiskt parti, en universitetskår och Sveriges förenade studentkårer. Min erfarenhet från andra organisationers struktur och smarta lösningar är något jag försöker ha med mig in i styrelsearbetet. Jag brinner lite extra för breddskyttet och att försöka stötta våra föreningar i deras arbete. Som jurist får jag nog även ärligt erkänna att jag också brinner lite för att strukturera upp och granska styrdokument.SARA LINDAHL
51 år

Pistolskytt

Ledamot utsedd av Pistolsektionen.

Skjutit pistol sedan 1992, tog jägarexamen några år före det. Jagar inte längre men har tävlat på allt från klubbnivå till landslag. 

Jag vill se mer samarbete mellan grenar. Tävlingar där gevärsskyttar och pistolskyttar står sida vid sida. Vi har också mycket att vinna på ökat samarbete i de delar av träning som är gemensam, i att samsas om de anläggningar vi behöver för Skyttesport, att göra gemensam sak i tillståndsfrågor och i hantering av bly.


 

Johan Carlson Inomhus
Johan Carlsson Ordföranden
Senast uppdaterad: 24-01-10 av Richard Gardt