EM-silver till Elin Åhlin i damernas 3x20

Elin Åhlin var nära att ta en EM-medalj igår men idag kom svenskan upp på pallen när hon säkrade ett silver i damernas frigevär 3x20 i kroatiska Zagreb.

Elin Åhlin visar fin form på årets 300 meters EM i Zagreb. Igår var hon endast innertior ifrån en bronspeng i standardgevär men idag kom hon upp på prispallen och fick med sig ett silver. Med 582 poäng, fördelat på 194 i knä, 197 i ligg och 191 i stå, var Elin klar tvåa bland damerna, tre poäng före trean Henna Viljanen, Finland. Guldmedaljören Lisa Müller från Tyskland, sköt bara en poäng bättre än Elin, dock hade tyskan betydligt fler innertior. 

- Det var en tuff match där jag fick kämpa från första skottet. Nerver och viljan att skjuta bra gjorde att jag i omgångar hade svårt att få av skotten. Men jag gav inte upp utan kämpade mig igenom varje skott och det betalade sig väldigt bra idag. Väldigt glad över mitt genomförande av matchen och att det också räckte till medalj, det var det bästa priset på dagens insats, summerar en nöjd Elin.

Sedan var det herrarnas tur på 3x20 och där fanns vårt andra svenska medaljhopp, Karl Olsson. Liksom i gårdagens standardgevär låg Kalle i toppen efter knä och ligg men det är i ståmomentet som skyttet har krånglat och Kalle har förklaringen till bekymret. 
 - Jag har brottats med ryggproblem senaste månaderna som påverkat min träning i stående och det har tyvärr hämmat min prestation väldigt mycket här nere på EM också. Lite trist när jag normalt brukar vara med och fightas, förklarar Kalle som fick nöja sig med en 9:e plats i herrklassen på 577 poäng (197, 198, 182). 

Det måste vara svårt att koppla bort negativa tankar som uppstår när man känner av smärta och värk. Medveten om dessa förutsättningar hur tycker du hanterade det rent mentalt idag?
- Igår var jag väldigt besviken och kunde inte hitta några verktyg för att hantera det. Idag jobbade jag väldigt bra men det blev mer uppenbart att det påverkar. Gjorde det bästa av läget. 

Med tanke på skadan, är du nöjd eller besviken med dagens resultat? 
- Lite blandade känslor. Jag kan ju skjuta bättre och resultaten var ganska blygsamma överlag idag. Men jag hade nog behövt lite mer tid att kunna träna och förbereda mig utan smärta om jag ska vara realistisk.

Men du känner bara av ryggproblemen i stå? 
- Ja, det påverkar bara stående där det mycket mer påfrestningar. Men ska nog få ordning på det. Är ju några tävlingar kvar på säsongen och vi har också en mix imorgon jag och Elin.

Richard Gardt 22-07-27