Steg 1 - Ledare

Steg 1 - Ledare är en grundutbildning för ledare, alla med ett uppdrag inom SvSF, och bör ses som en handbok eller uppslagsverk med hänvisningar till fördjupningar. 

Steg 1 är öppen för alla som genomfört en Skyttekortsutbildning* och är/kommer vara helt digital och genomföras i Utbildningsportalen som en del i att öka tillgängligheten och kvalitetssäkra utbildningsmaterialet. Innehållet uppdateras löpande och därför kan du återvända för att hitta aktuell information.

Utbildningen riktar sig främst till de som har eller är intresserade av ett ledaruppdrag t.ex. ledare vid träningar, styrelsemedlemmar osv. Den är även obligatorisk för de som vill gå vidare till andra ledar- och tränarutbildningar.

Steg 1 har ersatt utbildningen ”Biträdande föreningstränare” och de som tidigare genomfört den valideras in som godkända för Steg 1. Kom ihåg att information är en färskvara, därför rekommenderar vi alla biträdande föreningstränare att ta del av Steg 1-utbildningen för att uppdatera sig på aktuellt information.

 

Steg 1 - Ledare består av två delar:

 • Steg 1 – Allmän del
  Den allmänna delen är gemensam för alla och innehåller information om t.ex. organisation, trygghet, säkerhet, bestämmelser, ledarskap m.m.
 • Grenspecifika delar:
  Den andra delen är grenspecifik och du väljer själv vilken/vilka grenar du vill gå för att slutföra Steg 1-utbildningen.
  • Steg 1 – Field Target
   Grenspecifika delen för Field Target som innehåller information om grenen, utrustning, skjutteknik m.m.
  • Steg 1 - Gevär
   Grenspecifika delen för Gevär, för tillfället används materialet från Biträdande Föreningstränare som justerats och rättats från uppenbara fel. Materialet kommer senare få en större översyn och uppdateras ytterligare.
  • Steg 1 – Lerduva
   Grenspecifika delen för Lerduva som innehåller information om grenen, utrustning, skjutteknik m.m.

 

Hur går jag utbildningen Steg 1 – Ledare?

För tillfället skiljer sig utbildningens upplägg beroende på vilken grenspecifik del du väljer.

Field Target, Gevär och Lerduva

Dessa grenspecifika delar är uppdaterade och digitaliserade, det innebär att hela Steg 1-utbildningen genomförs i Utbildningsportalen för att bli en utbildad ledare inom SvSF.

Övriga grenspecifika delar

För de grenspecifika delar som ännu inte finns i Utbildningsportalen gäller följande tills vidare:

 1. Steg 1 – Allmän del görs i Utbildningsportalen.
 2. Grenspecifika delen blir utbildningsblocket från Biträdande Föreningstränarutbildningen för respektive sektion som görs tillsammans med en breddtränare, läs mer om breddtränare och arrangera utbildning.

 

*Steg 1 öppnas automatiskt efter att en Skyttekortsutbildning har genomförts i Utbildningsportalen. Om du har tagit Skyttekort sedan tidigare men inte kommer åt Steg 1-utbildningen kontaktar du kansliet så hjälper vi dig.

 


Senast uppdaterad: 23-02-01 av Eric Wallberg