Lerduveskyttar uttagna till OS

På torsdagen blev det officiellt; Marcus Svensson och Rickard Levin Andersson är uttagna i den svenska OS-truppen. 

På torsdagen (14/3) gick SOK ut och offentliggjorde ytterligare ett gäng idrottare som kommer ingå i sommarens OS-trupp. Två skyttar visste vi på förhand skulle med, men nu är det officiellt att det blir skeetskytten Marcus Svensson och trapskytten Rickard Levin Andersson. Ingen direkt överraskning, då de bägge var de som sköt hem de två kvotplatserna för Sverige. 
Marcus säkrade kvotplatsen när han vann sitt guld i Europeiska Spelen förra sommaren. Rickard var ännu tidigare ute; då hans EM-silver från 2022 garanterade en svensk skytt i herrarnas Olympiska trap. 

– Känns förstås jättekul. Det har varit ett av de långsiktiga målen, så det målet kan jag äntligen bocka av nu, konstaterar Rickard.

För Marcus Svensson blir det hans tredje OS. Senast han var med var i Rio 2016 och då vann han silver. 
”Det är jätteskönt och viktigt att få en så pass tidig uttagning. Nu vet jag att det är hundra procent OS som gäller. Då kan jag göra rätt förberedelser”, säger Marcus i en intervju med Helsingsborgs Dagblad. 
 
Svenska Skyttesportförbundets Förbundschef Jonas Edman kommenterar SOK:s besked så här;
– Att Sverige med en förhållandevis liten befolkning och där kalla och mörka vintrar kraftigt begränsar möjligheten för våra aktiva att träna obegränsat ändå under så många år producerat lerduveskyttar av världsklass är helt unikt. Speciellt om man beaktar omvärldskonkurrensen som kommer ifrån större delen av världens länder. När det gäller lerduvedisciplinen Skeet är Sverige en stormakt med flera av världens absolut bästa utövare. Vi är stolta och priviligierade över att ha så duktiga aktiva i vår verksamhet.

Länkar: 
SvSF Pressmeddelande: Intervju med Rickard Levin Andersson

SOK Pressmeddelande: OS-truppen till Paris växer


 

Richard Gardt 24-03-14