Sju svenska skyttar uttagna till sommarens European Games

SOK har tagit ut ytterligare 19 idrottare till sommarens Europeiska Spel i Polen. Under torsdagen fick sju sportskyttar klartecken att åka till spelen som avgörs 21 juni till 2 juli.

Med knappt två månader kvar till sommarens European Games i Polen, presenterade SOK under torsdagen 19 nya namn som ska ingå i den svenska truppen. Sju av dessa är sportskyttar. Sverige kommer ha tävlande inom grenarna lerduva, pistol och gevär på plats i polska staden Wroclaw, där samtliga skyttetävlingar kommer äga rum under spelen.

Följande sportskyttar har SOK tagit ut:


Lerduva, skeet

Victoria Larsson, Dannemora JSK
Henrik Jansson, Torsby JSK
Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorp JSK

Lerduva, trap

Rickard Levin-Andersson, Skepplanda Sportskyttar

Gevär

Isabelle Johansson, Anderstorps SkF (10 m luftgevär)
Marcus Madsen, Aleholms SkF (10 m luftgevär samt 50 m 3x20)

Pistol (10 m luftpistol)

Morgan Johansson-Cropper, Stockholmspolisens SF

Therese Lundqvist, sportchef på Svenska Skyttesportförbundet och även förbundskapten för lerduvelandslaget känner sig mycket nöjd med beskedet från SOK;
– Det är glädjande att vi får åka dit med en så pass slagkraftig trupp. De här är skyttar som har kapaciteten att på allvar vara med och fajtas om de återstående kvotplatserna till OS i Paris nästa sommar, säger hon och fortsätter;

– Inom pistol och gevär har vi jobbat strategiskt senaste åren med att skicka våra bästa skyttar på så många internationella tävlingar som möjligt, både för att de ska kunna samla rankingpoäng men också få rätt typ av erfarenhet - och det har gett resultat. Jättekul att de nu får chansen att visa upp sig i sådana här stora sammanhang.

Therese framhåller dock vikten av att tävlingarna som skyttarna åker på behöver vara på rätt nivå;
– Bra tävlingsplanering är A och O för framgång. Skyttarna planerar sina säsonger i samråd med förbundskaptenerna och det är ett riktigt pussel att lägga, med många svåra avvägningar. Våra unga lovande skyttar behöver också få komma ut och känna på hetluften men som jag nämnde tidigare, det är viktigt att tävla på en nivå där man har ärlig chans att hävda sig. Konkurrensen uppe i världseliten är stenhård.

Victoria Larsson är en av de uttagna skyttarna till sommarens European Games. 

Skeetskytten Victoria Larsson fyller 28 år i sommar och väntar fortfarande på att göra sin OS-debut. Hon har bl.a ett VM-brons och ett EM-brons på meritlistan men väntar på det där riktigt stora genombrottet. Det vore förstås en dröm att knipa en av kvotplatserna till Paris 2024 men hon är väl medveten om att den tuffa konkurrensen som kommer möta henne i Polen kommer innebära ett nålsöga att ta sig igenom.
 – Det är lätt att stirra sig blind på kvotplatserna så jag ska försöka åka dit och se tävlingen för just vad det är - European Games. Tekniken vet jag att jag har i mig så det gäller att få självförtroendet och huvudet på plats. Det är ändå en speciell tävling och ska bli väldigt kul att skjuta den, säger Victoria Larsson. 

I herrarnas skeet kommer Sverige ha två skyttar med; Marcus Svensson, som har ett OS-silver från Rio 2016 som sin största framgång, samt Henrik Jansson som under en lång period tillhört världseliten utan att få till den där perfekta tävlingen där allting stämmer.
Henrik blev därför lite smått överraskad när han nåddes av beskedet.
 – Det är ju såklart superkul. Har bara en världscup i år som var rankinggrundande inom kvaltiden, trodde inte det skulle räcka men är ju otroligt glada nyheter. Aldrig fått skjuta ett European Games tidigare så det är en erfarenhet jag ännu inte har. Ska göra mitt absolut bästa som vanligt så får vi se hur långt det räcker, säger Henrik Jansson.

Sverige har hittills säkrat två kvotplatser i skytte, båda i lerduva via Rickard Levin Andersson i trap och Stefan Nilsson i skeet. Rickard Levin Andersson är uttagen i truppen, för att han behöver den här erfarenheten, medan Stefan Nilsson, som varit med i tre raka OS samt deltagit i de två senaste European Games, får lämna plats till sina landsmän Henrik Jansson och Marcus Svensson då Stefan inte kan ta någon mer kvotplats än den han redan har säkrat.

En annan som slitit hårt för att ta en plats i truppen är gevärsskytten Marcus Madsen. Denna säsong har han åkt på nästan alla tävlingar som ingår i det Internationella Skyttesportförbundets, ISSF, tävlingsutbud. Och det flitiga tävlandet har gett resultat, förutom hans första världscupmedalj (brons i Jakarta) har han också kunnat skjuta ihop tillräckligt med rankingpoäng för att lägga beslag på den åtråvärda platsen i European Games.
- Jag har verkligen fått kämpa för att ta den här platsen och jag är givetvis väldigt tacksam. Det var oerhört häftig upplevelse när jag var med där förra gången 2019 i Minsk och ser väldigt mycket fram till att få åka till Polen tillsammans med hela truppen, särkilt kul när jag är i så bra form som jag är i nu, avslutar Marcus.


 

Richard Gardt 23-05-04